• Početna

Večeri pasionske baštine

Najvažnija kulturna manifestacija na drniškom području su Večeri pasionske baštine, koje se ove godine održavaju po 14 put, pa to postaje jedna značajna tradicija koju su Drnišani lijepo prihvatili. Večeri se sastoji od 5 programa. 

U ovoj kulturno – vjerskoj manifestaciju sudjelovalo je niz gostujućih i domaćih izvođača: Lado, Zbor Brodsplit, klapa HRM, klapa Slavić iz Zagreba, klapa Žrnovnica, pučki pivači iz Starog grada sa Hvara, pučki pivači iz Jelse, pučki pivači iz Gdinja, pučki pivači sa Šolte, Dubrovački madrigalisti, pučki pivači iz doline Neretve, Kud Klek iz Ogulina, Kud INA iz Zagreba, Katedralni zbor iz Šibenika, Kvartet Rucner iz Zagreba, Gradski pjevački zbor Neuma, Vokalisti Salone, pučki pivači iz Kaštela, pučki pivači iz Vranjica, pučki pivači iz Jezra, pučki pivači iz Murtera, pučki pivači iz tisnog, Faroski kantaduri, Chorus cantores...

Pored suvremenih izvođača pasionske glazbe nastupilo je i niz izvornih izvođača. 

Ovim pasionskim programima nastojimo prikazati bogatstvo pasionskih napjeva i običaja u Hrvatskoj, a dio tog kulturnog blaga je zaštitio i UNESCO.

Značaj Pasinskih večeri u Drnišu je prepoznalo i ministarstvo kulture RH, te je ovu manifestaciju uvrstilo u redoviti program financijske potpore.

Treba napomenuti da Drniš, iza Zagreba, ima najbogatiji i najkvalitetniji pasoinski program u Hrvatskoj.

Drniško kulturno ljeto

U sklopu drniškog kulturnog ljeta Pučko otvoreno učilište Drniš svake godine organizira oko 25 programa koji se izvode na ljetnoj pozornici u Drnišu.

Tom prigodom održava se niz kazališnih predstava.

Zastupljeni su program za djecu kao i programi za odrasle.

Jubilate Deo

Već treću godinu Pučko otvoreno učilište Drniš u suradnji sa Gradskim pjevačkim zborom Neuma organizira festival sakralne zborske glazbe. Ovaj festival se održava u listopada u crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu, a sudjeluje 6 zborova. Ovaj festival je izuzetno dobro prihvaćen.

Martinje

Na blagdan Sv. Marina, u studenom već tradicionalno se održava pučka veselica "Na sv. Martina  - fešta mladih vina" . U ovoj manifestaciji stručni žiri ocjenjuje mlada vina vinogradara sa drniškog područja, a u drugom djelu je kulturno umjetnički program uz proglašenje najboljih vina, te druge stručne i zabavne sadržaje.

Ostali kulturni programi

Pored navedenog Pučko otvoreno učilište organizira pedesetak glazbeno - scenskih programa, za vrtićku djecu, učenike osnovne i srednje škole, te za građanstvo.

Naravno, Pučko otvoreno učilište Drniš sudjeluje skoro u svim kulturnim događanjima na drniškom području.