"ŠTO ĆEMO S NJOM?"

Ova predstava u duhu božićnih blagdana zaživjela je premijerom 14.12.2023. godine s početkom u 18.30 h na pozornici dvorane Glazbene škole Krste Odaka Drniš, a plod je suradnje Kazališne radionice "Mali meštar" s "Framom" Župe Gospe od Ružarja i župnikom fra Lukicom Vojkovićem. Probe su počele još u listopadu, a održavale su se u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića te u župnoj kući. Suradnja je bila za nas veselje i olakotna okolnost ujedno, jer smo imali punu "logistiku" za opušten rad, no, želja naših glumaca za sudjelovanjem u predstavi dovela nas je do broja 21 – toliko smo likova trebali "osmisliti" i tako proširiti broj likova iz početnog teksta za barem tri puta, pa je za pretpostaviti da je bilo "gužve" na probama.

Početni tekst napisao je g. Goran Matić iz Metkovića, a predložio nam ga je župnik fra Lukica Vojković, pa smo ga adaptirali u varijantu prilagođenu našoj glumačkoj skupini.

Bilo je više debitantskih nastupa prilikom ove premijere, a debitirala je i glavna glumica, gđa Veronika Kosor (dipl. kateheta), vjeroučiteljica u drniškoj osnovnoj i srednjoj školi, te dobila posebno veliki pljesak publike, koji nije mimoišao ni druge članove družine.

Objavljeno u Premijere

Nastavi čitati

"Bajka o Orašku i Mrvici", 2023.

Premijera "Bajka o Orašku i Mrvici" nastao je kao glazbeno-scenski igrokaz u suradnji "Malog meštra" i Gradskog dječjeg zbora "Grdelini", prema istoimenom izvornom tekstu Sunčane Škrinjarić.

Ponovo smo se našli u najboljem društvu glazbenih mališana vrtićkog uzrasta pod vodstvom odgojiteljice Tee Marin i Renate Gaurine, a uz naše "stare" glumce debitirali su i novi članovi Kazališne radionice.

Glazbeni dijelovi uklopljeni u dramski tekst djelovali su poput mjuzikla namijenjenog najmlađima.

Želja malog Oraška i njegove prijateljice Mrvice da narastu veliki, odvela ih je, u našoj adaptaciji predstave, na drnišku "pijacu", gdje su im - naravno, u šaljivom kontekstu – ponuđeni "žabokrečina iz Perinog potoka", "miljevačka magla" te "brendirane bale iz Kričaka".

Objavljeno u Premijere

Nastavi čitati

DRUGA PREMIJERA PREDSTAVE "MALI PRINC - POVRATAK S ASTEROIDA B612" S DRUGOM GLUMAČKOM POSTAVOM

Dana 10.11.2022. na domaćoj nam pozornici u Dvorani Ivana Meštrovića u Domu kulture održana je, kako kažemo, "druga premijera" predstave, a premijerom je smatramo, jer su nam u njoj nastupili drugi glumci te je za njih to bila premijerna izvedba. Kako "Mali meštar" ima dosta članova, da bismo ih sve "zaposlili", podijelili smo neke duple uloge, a predstavu igrali dvije večeri u razmaku od jednog dana, tj. večeri. Zanimljivo je bilo usporediti i vidjeti predstavu koju smo svi zajedno radili - odigranu od strane različitih glumaca - polaznika Kazališne radionice "Mali meštar". Naime, svaki polaznik ima svoj glumački senzibilitet, svoj temperament i potencijal, pa je, svakako, bilo zabavno i po dva puta gledati isti sadržaj, što je dio publike i učinio.

Ovoj objavi prilažemo i fotografije s proba na kojima smo zajedno stvarali i učili u jednoj od najstarijih umjetničkih disciplina koja je zadržala neposredan kontakt osobe s osobom, oči u oči, bez digitalizacije, što nam je, svakako, trebalo nakon podužeg društvostaja i zatvorenih kazališnih pozornica.

Evo zajedničkog kazališnog listića s podjelom uloga za obje premijere:

Kazališna radionica “Mali meštar” prikazuje predstavu MALI PRINC – POVRATAK S ASTEROIDA B612

ULOGE:

Mali princ - Sara Čulina/Lea Višić
Pilot - Jelena Orlović
Ruža - Roza Škarica
Kralj - Gabriela Bitunjac
Pijanica - Lucija Slipčević
Poslovni čovjek - Tea Bralić
Lutajuća djevojčica Nina/Marta - Nina Marin/Ela Stojaković

Rodbina:
Strina Štefica - Lucija Slipčević
Strina Marica - Tina Buzov
Teta Rosa - Antea Perišić
Tetka Ljuba - Ela Vukušić/ Sandra Goreta
Strina Milka – Iris Križanović
Ujna Biljka - Gabriela Bitunjac
Baba Nevenka - Katarina Knežević

Instagramuše:
Influencerica - Ela Vukušić/ Sandra Goreta
Sandi – Iris Križanović
Keti - Katarina Knežević
Beba - Tina Buzov
Bubi - Gabriela Bitunjac
Miki - Lucija Slipčević
Niki - Eva Totić

Veseli starci:
Starica Žuži – Iris Križanović
Starica Mima - Tea Bralić
Starica Bumerang - Antea Perišić
Starica Koviljka - Katarina Knežević
Starica Bambus - Ela Vukušić/ Sandra Goreta
Starica Mirta - Tina Buzov
Starica Biserka - Eva Totić

Inspicijenti: Nika Duvančić i Mario Barišić
Scenski pomoćnici: Lucija Cigić i Tea Vidović
Prema romanu “Mali princ” Antoinea de Saint Exuperyija dramatizirala: Robertina Hrstić

Organizacija: Pučko otvoreno učilište Drniš

Robertina Hrstić
voditeljica radionice
siječanj, 2023.

PRILOŽENI DOKUMENTI:
Br. Opis datoteke Tip Veličina Preuzimanje
1. PLAKAT 252 KB
2. KAZALIŠNI LISTIĆ 115 KB

Objavljeno u Premijere

Nastavi čitati

MALI PRINC – POVRATAK S ASTEROIDA B 612, 2022.

Predstava „Mali princ – povratak s asteroida B 612“ nastala je tijekom rada Kazališne radionice „Mali meštar“ na slobodnoj dramatizaciji romana „Mali princ“, francuskog pisca Antoinea de Saint Exuperyija. 

Predstava je vedra inscenacija vrlo poznate, ozbiljne i tužne priče o tajanstvenom dječaku s drugog planeta koji putuje svemirom tražeći odaziv na svoju potrebu za istinskom komunikacijom, ljubavlju, prijateljstvom i iskrenošću te pada na Zemlju, u Saharu, pred Pilota, jednako tako nezadovoljnog otuđenošću ljudskih bića i potom u njemu nalazi pravog prijatelja.

Kroz kombinaciju glume, fotografija, video projekcija i glazbe, našu varijantu poznatog lika najčitanijeg romana 20-og stoljeća proveli smo, za razliku od izvornog teksta, kroz različite populacije na Zemlji, kako bi donio novi zaključak u ljudima, njihovim strahovima i nadanjima, sposobnostima za prava prijateljstva te ga nagovorili – da ostane s nama!

Predstava pršti od zvukova, slika, plesa i svih ostalih izraza koji su nam nedostajali u dijeljenju s publikom za vrijeme društvostaja početak kojega nas je i prekinuo da planiranu premijeru održimo u ožujku 2020. godine, da bismo je tek krajem 2022. godine premijerno izveli.

Zvuči paradoksalnom, no imali smo dvije premijere, jednu 8.11.2022., a drugu dva dana kasnije – 10.11. Uzrok tome je dvostruka glumačka postava za različite uloge, a svi naši članovi jednako su zaslužili nastupiti pred svojom već uigranom drniškom publikom u Dvorani Ivana Meštrovića u Domu kulture.

Prilažemo ovoj objavi plakat, nastao nekoliko dana prije predstave, no najtočniji podatci o konačnoj realizaciji uloga nakon nalaze se na kazališnom listiću.

Treća izvedba predstave bila je u okviru „Noći kazališta“ 19.11.2022., te se nadamo  da ćemo je još izvoditi.

 Robertina Hrstić
voditeljica Kazališne radionice „Mali meštar“
siječanj, 2023.

PRILOŽENI DOKUMENTI:
Br. Opis datoteke Tip Veličina Preuzimanje
1. PLAKAT 252 KB
2. KAZALIŠNI LISTIĆ 115 KB

Objavljeno u Premijere

Nastavi čitati

INTERMEZZO UZ MALOG MEŠTRA, 2019.

Ovim programom imali smo namjeru pružiti vam predah od stege svakodnevnih obveza uz plodove ovoproljetnog rada Kazališne radionice „Mali meštar„ koji vam donose dva različita tj. suprotna tona u pristupu duhovnom životu: najprije komični igrokaz „ISUSE, SPOJI ME SA SVETIM ANTOM“, a zatim ozbiljni misaono-duhovni recital „ČOVJEK“. Ova dva dijela programa, osim svoje očite pripadnosti zajedničkom zapadnokršćanskom krugu tema, slična su i po tome što smo ih dramatizirali i inscenirali iz već postojećih autorskih sadržaja na nama aktualan i nov način. Igrokaz „ISUSE,…“ osim samog naslova preuzima i scenarijsku dramaturšku okosnicu poznatih skečeva „Call centar za svetce“ unutar emisije „Božanstvena komedija“ koju prikazuje Obiteljska televizija Laudato TV, a „upunili“ smo ih domaćim sadržajem tj. adaptirali za naše uže društvene prilike i glumačke potrebe. Recital je, pak, naša „radionička“ dramatizacija molitve Majke Terezije te zapisa Phila Bosmansa iz njegove knjige "Živjeti je radost", a nastala je iz potreba naše kazališne radionice da kao glumci prođemo kroz ozbiljni, misaoni i izrazito humanistički sadržaj na standardnom hrvatskom jeziku u kojem ćemo izraziti više različitih vrsta raspoloženja u kratkom vremenskom roku te osjetiti naše mogućnosti izražavanja u što pravilnijoj standardnoj formi. Oba scenska djela upućena su kao poziv gledatelju na izoštravanje svijesti o potrebi za njegovanjem humanog i suosjećajnog, kvalitetnog i cjelovitog odnosa prema sebi i bližnjima. Nadamo se da ćemo postići rečenu namjeru te vam želimo ugodan „intermezzo“.

Premijera je izvedena u Dvorani NP Krka u Drnišu, u utorak 18.6.2019. u 21.00h.

Sudjeluju:

Marija Begonja, Gabrijela Bitunjac, Andrea Burečić, Antonela Burečić, Josipa Burečić, Tonka Burečić, Sara Čulina, Marijeta Ćevid, Nika Duvančić, Pavle Duvančić, Iva Grcić, Mihovil Hrstić, Dora Jerković, Ana Jukić, Marija Jukić, Katarina Knežević, Mile Matić, Tea Pervan, Lucija Slipčević, Ela Vukušić, Mari Malenica

Tehnika: Nika Duvančić

Glazbeni gost: Gradski pjevački zbor „Neuma“

Uloge u igrokazu „ISUSE,SPOJI ME SA SVETIM ANTOM“:

 • Isus - Tonka Burečić
 • Sveti Ante – Katarina Knežević
 • Telefonska sekretarica – Nika Duvančić
 • Mara – Marijeta Ćevid
 • Maja – Gabrijela Bitunjac
 • Marijana - Mari Malenica Anka - Iva Grcić
 • Vladislava – Tea Pervan
 • Baba Manda – Ana Jukić
 • Luca – Lucija Slipčević
 • Fanny - Ela Vukušić
 • Tri sestre (Seka, Biba i Bosiljka) – Antonela,Josipa i Dea Burečić

Glumci u recitalu: svi glumci; Robertina Hrstić, voditeljica

Voditeljica: Robertina Hrstić

Organizacija: Pučko otvoreno učilište Drniš

PRILOŽENI DOKUMENTI:
Br. Opis datoteke Tip Veličina Preuzimanje
1. PLAKAT I KAZALIŠNI LISTIĆ 557 KB

Objavljeno u Premijere

RECITAL "ČOVJEK", 2019.

Ovaj recital misaono-duhovnog sadržaja dramatizacija je molitve Majke Terezije te zapisa Phila Bosmansa iz njegove knjige "Živjeti je radost", a nastala je iz potreba naše kazališne radionice da kao glumci prođemo kroz ozbiljni, misaoni i izrazito humanistički sadržaj na standardnom hrvatskom jeziku u kojem ćemo izraziti više različitih vrsta raspoloženja u kratkom vremenskom roku te osjetiti naše mogućnosti izražavanja u što pravilnijoj standardnoj formi. Recital smo prvi put izveli 29.5.2019. u 11.30 h na priredbi Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš u dvorani Doma kulture kao gosti na proslavi njihovog Dana škole, odakle su i fotografije iz ovog albuma. Sljedeća izvedba bila je 9.6.2019. u 20.00h u crkvi svetog Ante u Drnišu. Tijekom recitiranja poslužili smo se višestrukim blagodatima nama domaćeg kino-kazališnog prostora te smo u pozadini recitala koristili glazbu i video/fotografije projektirane na velikom kino-platnu, kao popratne sadržaje u stvaranju ugođaja, u kojem su gledatelji pozvani na izoštravanje svijesti o potrebi za njegovanjem humanog i suosjećajnog, kvalitetnog i cjelovitog odnosa prema sebi i bližnjima. Nadamo se da smo postigli svoju namjeru, a publici zahvaljujemo na pljesku kao i organizatorima priredbe SŠ Ivana Meštrovića i našoj krovnoj ustanovi pri kojoj djelujemo - Pučkom otvorenom učilištu Drniš. Uskoro se nadamo izvesti isti recital u okviru mozaičnog programa pod nazivom "Intermezzo uz Malog meštra" kojeg najavljujemo za 18.6.2019. u dvorani Nacionalnog parka Krka u Drnišu u 21.00h.

Voditeljica Radionice: Robertina Hrstić

Fotografije: Ante Duilo

 

Objavljeno u Premijere

BIK KOJI JE HTIO BITI ŠIK, 2018.

Igrokaz je nastao pozivom na gostovanje koncertu Dječjeg zbora "Grdelini" upućenog "Malom meštru". Sedamnaest članova "Malog meštra" dohvatilo se insceniranja lijepe i pedagoški osmišljene slikovnice autorice Dijane Merely Sarajlija. Likovi iz slikovnice postali su žive trodimenzionalne dramske osobe, dobile su svoja osobna imena i karaktere, tako da su posjetitelji u Dvorani Ivana Meštrovića mogli vidjeti i čuti razmjenu pjesama malih "Grdelina" i dramatičnih scena koje su se zbivale između Bika Šika Debussyija, Kravice Cvjetke, Rode De Ja Vu, Gospođe Gice te mnoštva Mravi, koji su, kako to uvijek biva u radu naše Radionice – svi ponaosob karakterno obilježeni i imenovani. Igrokazom o "sudaru dvaju svjetova" koji se – zavole, ostvareno je još jedno umjetničko druženje između "Malog meštra" i "Grdelina", dviju sekcija koje djeluju pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš. Voditeljice Dječjeg zbora – Renata Gaurina i Tea Marin prepustile su svojim mališanima i voditeljski dio koncerta, pa smo i cvijeće za zahvalu na suradnji dobili iz ruku najmlađih i najslađih. Cijela ova sinestestezija pjesme, drame i prijateljstva događala se 6.6.2018. u srijedu od 19.00h, pokazavši se i ovoga puta dobrom praksom kao i proteklih nekoliko godina.

Uloge:

 1. PRIPOVJEDAČ 1 – PETAR KONSA
 2. PRIPOVJEDAČ 2 – TONKA BUREČIĆ
 3. NIKO VREKALO – BIK ŠIK DEBBUSY
 4. KATARINA KNEŽEVIĆ – KRAVICA CVJETKA
 5. MARIJA JUKIĆ – GOSPOĐA GICA
 6. MIHOVIL HRSTIĆ - RODA DE JA VU
 7. MILE MATIĆ – MRAV KLAUN
 8. PAVLE DUVANČIĆ – MRAV ŽUTOSLAV
 9. ANA JUKIĆ – MRAVICA CRNOLINA
 10. MARIJETA ĆEVID – MRAVICA CRVENOLINA
 11. MARTA KNEŽEVIĆ-MRAVICA BLITVICA
 12. PETRA MIHALJEVIĆ – MRAVICA SPORTAŠICA
 13. GABRIJELA BITUNJAC – MRAVICA KONOBARICA
 14. MARIJA BEGONJA – MRAVICA LJUBICA
 15. TEA PERVAN – MRAVICA TOČKICA
 16. DORA JERKOVIĆ – MRAVICA MAŠNICA
 17. SARA ČULINA - MRAVICA PRUGICA

Ideja za igrokaz: slikovnica „Bik koji je htio biti šik“, iz serije „Mravlje priče“, autorice Dijane Merely Sarajlija

Dramatizacija: Robertina Hrstić, voditeljica Radionice

 

Objavljeno u Premijere

ISUSE, SPOJI ME SA SVETIM ANTOM, 2018.

Igrokaz "ISUSE, SPOJI ME SA SVETIM ANTOM" izvela je Radionica u suradnji sa Srednjom školom Ivana Meštrovića u Drnišu kao dio školske priredbe za Dan škole dana 30. svibnja 2018., kao adaptiranu varijantu skeča televizije Laudato TV iz emisije "Božanstvena komedija" iste televizije.

Molitve upućene svetom Anti u našoj adaptaciji scenarija odnosile su se na školska zbivanja i molitve potrebitih učenika i nastavnika – na uspjeh na popravnim ispitima, potrebama za odlaskom na kavu za vrijeme nastave, na kašnjenje u školu, cigare koje su ostale u jaketi a nisu smjele, itd., a u sadržaju teksta se javljaju naši domaći likovi: učenici, vjeroučiteljica, ravnatelj, knjižničarka... Nastavnici koji su se prepoznali - nisu se ljutili, a kao što je rečeno na početku izvedbe - "svaka sličnost sa stvarnim osobama je, dakako, namjerna!".

Glumili su članovi "Malog meštra" koji su svi ujedno i učenici Srednje škole u Drnišu.

Uloge:

 • Sveti Ante: Petar Konsa
 • Isus: Tonka Burečić
 • Vjernice: Iva Grcić, Marija Dželalija, Marija Lučić

Izvor ideje za scenarij igrokaza: Laudato TV

Adaptacija: Robertina Hrstić

Inspicijenti: Matea Bikić i Mihaela Perković

Voditeljica Radionice: Robertina Hrstić

Fotografije: Ante Duilo

 

Objavljeno u Premijere