Kazališna radionica "Mali meštar"

Kazališna radionica "Mali meštar" Drniš na Facebook-u

O Kazališnoj radionici "Mali meštar"

Kazališna radionica „Mali meštar“ osnovana je 2005. godine pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš kao stalna radionica temeljena na principima suvremenog dramskog odgoja za djecu i odrasle, a obuhvaća rad na različitim aspektima kazališne predstave od početne ideje do izvedbe predstave pred publikom. 

Predstave se izvode u Dvorani Ivana Meštrovića Pučkog učilišta Drniš te na gostovanjima.

„Mali meštar“ ima oko 40 članova raspoređenih u grupe prema dobi.

Voditeljica radionice od njenog osnivanja je prof. hrvatskog jezika i književnosti te mag. bibl. Robertina Hrstić.

 

O načinu rada kazališne radionice "Mali meštar"

Polaznici aktivno sudjeluju u oblikovanju svih aspekata predstave: od rada na tekstualnom predlošku buduće predstave, osmišljavanja scenskih rješenja, izrade kostima i scenografije do sudjelovanja u organizaciji izvedbe, uključujući i konačni promidžbeni dio oglašavanja u javnosti te izrade plakata i kazališnih listića kao i sudjelovanje u popratnim medijskim razgovorima - a time se upoznaju i uče o načinima funkcioniranja cjelokupnog mehanizma kazališne predstave.

Bitno je naglasiti da predstava kao takva nije prioritetan proizvod ovakvog načina rada, jer  ostvarenje odgojno-obrazovnih ciljeva -  s posebnim naglaskom na samostalnost  u kreaciji  te suradnju s drugim članovima u glumačkoj realizaciji, prednjači pred zahtjevom oblikovanja predstave kao savršenog umjetničkog proizvoda. Smatramo da je rad radionice na taj način podređen razvijanju kreativnosti, sposobnosti i vještina njenih polaznika, posebno u mlađoj dobi kada su oni najprijemčljiviji za nove sadržaje i neopterećeni nelagodom od javnih nastupa.

Kazalište kao sinkretička umjetnost pokazalo se u našem radu i s djecom i s odraslima blagotvornim odgojnim sredstvom, jer polaznici u predstavu uključuju sve svoje talente, razvijane spontano ili u drugim izvannastavnim ili rekreativnim aktivnostima. Bez obzira na stupanj prirodne glumačke nadarenosti, rad je tako koncipiran da se u konačnici za svakog od polaznika pronađe pravo mjesto i uloga u predstavi. Moglo bi se reći da ne tražimo djecu s glumačkim talentom, nego tražimo i razvijamo talente u djeci. Također pažljivo biramo glazbene i likovne komponente te kod naših članova potičemo inovativnost u iznalaženju scenskih rješenja.

Sprega kreativnosti i samodiscipline, priznajemo, nije uvijek lako ostvariva, ali upravo u trenutku kada pronađemo ravnotežu tih dviju temeljnih sastavnica našeg odgojno - dramskog rada, smatramo da su ciljevi i zadatci naše radionice dramskog odgoja postignuti i da smo prošli put umjetničkog stvaranja.

Suradnja, pomoć, zahvala

Suradnja s roditeljima polaznika i njihova podrška, kao i podrška i pomoć svih djelatnika Pučkog otvorenog učilišta Drniš uključenih u realizaciju predstava vrlo nam je važan poticaj u radu i na tome im iskreno zahvaljujemo. Također zahvaljujemo gradskim i državnim institucijama raspoloženim za financiranje materijalnih troškova rada radionice te djelatnicima lokalnih medija i privatnim osobama koje su uvijek spremne pomoći.

Robertina Hrstić, prof.

5.10.2017.

PRILOŽENI DOKUMENTI:
Br. Opis datoteke Tip Veličina Preuzimanje
1. Kazališna radionica "Mali meštar" pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš (Članak je objavljen u časopisu "Libar" 2018. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske Drniš) 1,04 MB