"ŠTO ĆEMO S NJOM?"

Ova predstava u duhu božićnih blagdana zaživjela je premijerom 14.12.2023. godine s početkom u 18.30 h na pozornici dvorane Glazbene škole Krste Odaka Drniš, a plod je suradnje Kazališne radionice "Mali meštar" s "Framom" Župe Gospe od Ružarja i župnikom fra Lukicom Vojkovićem. Probe su počele još u listopadu, a održavale su se u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića te u župnoj kući. Suradnja je bila za nas veselje i olakotna okolnost ujedno, jer smo imali punu "logistiku" za opušten rad, no, želja naših glumaca za sudjelovanjem u predstavi dovela nas je do broja 21 – toliko smo likova trebali "osmisliti" i tako proširiti broj likova iz početnog teksta za barem tri puta, pa je za pretpostaviti da je bilo "gužve" na probama.

Početni tekst napisao je g. Goran Matić iz Metkovića, a predložio nam ga je župnik fra Lukica Vojković, pa smo ga adaptirali u varijantu prilagođenu našoj glumačkoj skupini.

Bilo je više debitantskih nastupa prilikom ove premijere, a debitirala je i glavna glumica, gđa Veronika Kosor (dipl. kateheta), vjeroučiteljica u drniškoj osnovnoj i srednjoj školi, te dobila posebno veliki pljesak publike, koji nije mimoišao ni druge članove družine.

Dvorana prepuna naše drage publike gledala je "obiteljsku strku" koja je nastala u predbožićno vrijeme, kada se baka, najstarija članica šire obitelji, osjeti toliko usamljenom, da zaglumi jednu za sve u obitelji novu ulogu – bolesne i dementne bake, kojoj je teško pronaći pravu dijagnozu. Zbunjujući sve svoje potomke, kći i dva sina, njihove partnere i sedam unučica, kao i susjede, pa i samog liječnika, baka zakuha zaplet koji će ju i samu dovesti u nepovoljnu situaciju te će tako, zamalo, sama sebi postavi zamku.

"Najmlađi i najslađi" članovi šire obitelji, zajedno udružene unuke, shvate pravi uzrok bakinog ponašanja i pronalaze mu lijek – dolaze k njoj na Badnju večer i provode vrijeme s njom, donoseći joj sve svoje igre, priče i akcije, i puno glazbe, sve ono što su kroz godinu naučile trčeći od jedne do druge "slobodne aktivnosti", od kojih je jedna i – priprema božićne predstave.

S ponekim elementom "kazališta u kazalištu", ova obiteljska predstava za sve generacije vodi nas u središte svakodnevnog, naoko banalnog problema – zapostavljanja najstarijih članova obitelji kojima treba tako malo, a za nas zaposlene i školarce tako "puno" – vrijeme i pažnja njihovih najdražih. Predstava, također, prenosi poruku pravog smisla Božića, ali i svih drugih blagdana u kojima nam, počesto, pažnju odvrate razne obveze priprema za slavlje, dok nas pravo slavlje – darivanje svoga vremena najbližima, u svemu tome zaobiđe.

Obiteljska strka je, za sada, riješena, no nije isključeno da će se nastaviti, kao i rad "Malog meštra".

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji, organizatorima a i glumcima te njihovim roditeljima, koji su bili strpljivi, jer smo vrijeme za probe pronalazili i u večernjim satima.

Robertina Hrstić, voditeljica Kazališne radionice "Mali meštar", siječanj, 2024.

PRILOŽENI DOKUMENTI:
Br. Opis datoteke Tip Veličina Preuzimanje
1. PREDSTAVA "ŠTO ĆEMO S NJOM?" - KAZALIŠNI LISTIĆ 243 KB "/

Objavljeno u Premijere